Lensimplantatie/PIOL behandeling

Een lensimplantatie is een zeer veilige methode om de oogsterkte te optimaliseren. PIOL staat voor 'Phake Intra Oculaire Lens'. Bij een PIOL behandeling wordt een voorzetlens in het oog en voor de eigen ooglens geplaatst. Uw eigen lens wordt hierbij niet verwijderd.

Er zijn twee soorten PIOL behandelingen:

1. Artisan/Artiflex lensimplantatie
Dit zijn l​​​​​​enzen die in de voorste oogkamer geplaatst worden. De voorste oogkamer is de ruimte tussen het hoornvlies (cornea) en de iris. De kunstlens wordt voor de iris geplaatst.Met een Artisan/Artiflex lensimplantatie behandeling wordt altijd één sterkte gecorrigeerd. Door het ouder worden van het oog neemt het accommodatievermogen af. Het accommodatievermogen is het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op de gewenste afstand scherp te zien. Dit betekent dat u op termijn een leesbril nodig heeft. Dit staat los van de lensimplantatie behandeling en is een normaal gevolg van het verouderingsproces van het oog.

2. ICL lensimplantaat
Deze lenzen worden in de achterste oogkamer geplaatst worden. Dit is de ruimte tussen het regenboogvlies en de eigen ooglens. De kunstlens wordt tussen de iris en de natuurlijke lens geplaatst. Met dit type lens wordt (een ICL lensimplantaat) het zicht op afstand gecorrigeerd. Vanaf ongeveer 45 jaar kunnen uw ogen minder accommoderen, waardoor er een toenemende behoefte aan een leesbril ontstaat.

Doel van de behandeling

Het doel van een lensimplantaat is om zonder bril of contactlenzen uw zicht voor beide ogen zo comfortabel mogelijk te maken, waardoor u minder of zelfs helemaal niet meer afhankelijk bent van deze correctiemiddelen.

Over de behandeling

Bij een lensimplantaat worden uw ogen afzonderlijk geopereerd. Na de eerste lensimplantaat behandeling van het ene oog vindt na 1 à 2 weken de tweede behandeling plaats van het andere oog.
Een lensimplantatie bestaat uit drie stappen:

  1. Eerst wordt een aantal kleine incisies gemaakt in het hoornvlies.
  2. Dan wordt de implantlens ingebracht en gepositioneerd.
  3. Als er hechtingen nodig zijn dan worden deze geplaatst.

De totale behandeling duurt ongeveer 15 minuten per oog.

Te verwachten resultaat

Een lensimplantatie behandeling is een veilige methode om uw zicht te optimaliseren. Complicaties komen zelden voor na een lensimplantatie behandeling. Het kan zijn dat u de eerste weken na de behandeling, vooral 's nachts, halo's (kringen om lichtbronnen) en schitteringen ziet. Ook floaters (troebelingen in het glasvocht) kunnen duidelijker zichtbaar worden.

Alternatieven voor deze behandelingen zijn: een bril, contactlenzen of een lenswissel.

Lenswissel tabel

Contact/Maak een afspraak

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met onze cliëntadviseurs via 088 877 77 78 of plan zelf een een afspraak in via onderstaande button. 

naar boven